Tips

De volgende aandachtspunten zijn sowieso van belang:

  • U mag er van uit gaan dat de leverancier al een beschermlaag op het hout heeft aangebracht. Dit is om het hout te verduurzamen en het een bepaald uiterlijk te geven. Vraag daarnaar! Wat is de laatste behandeling of deklaag van het oppervlak? Welk product is als afwerking toegepast?
  • Uiteindelijk is het voor gebruikers zaak om zoveel mogelijk te voorkomen dat iets vies of smoezelig wordt door regelmatig stof af te nemen met plumeau of zachte doek.
  • Probeer ook direct zonlicht op het oppervlak zoveel mogelijk te voorkomen. Het klein roerend goed heeft daarbij het voordeel dat het zo nu en dan door uzelf te draaien of te verplaatsen is.
  • Let er bij het gebruik op, dat u met zorg omgaat met de dierbare spullen. Met name bewegende delen moeten met beleid bediend worden.
  • Draag zorg voor een evenwichtig klimaat. Daarover hieronder meer info.
  • Zoek tenslotte de problemen ook niet op. Voorkom dat kwetsbare oppervlakken langdurig in contact komen met water, hitte of agressieve middelen.
  • Het helpt om opmerkzaam te blijven. Vervuild iets? Klemt het of zit er juist iets los? Veranderd de kleur of glans? etc. Goed kijken en daarna handelen voorkomt erger.

Het best laat u dit door de vakmensen doen. Zeker als u de juiste zorg wenst en als het om bepaalde verzekeringswaarde gaat of museale stukken en monumentale inrichting.

In algemene zin hangt het af van o.a.:

  • Intensiteit van gebruik en vervuiling
  • Waaruit bestaat de afwerklaag? Om bijvoorbeeld maar eens te noemen: was, politoer, olie, celluloselak, krijtverf en welk specifiek product was het? Misschien is het wel een combinatie van producten zoals waslak, waxolie, wasbeits of beitslak. Zijn het natuurlijke bestanddelen of bevat het chemische toevoegingen? Het gaat te ver om hier overal dieper op in te gaan. Ook omdat te pas en te onpas dergelijke benamingen worden gebruikt. Dit geeft al aan hoe complex het soms kan zijn.
  • Klein onderhoud, b.v. afstoffen, reinigen van gebruikssporen en na-wrijven met droge zachte doek gebeurt in de regel 1-4 wekelijks. Pas op bij loszittend fineer. Laat dit eerst opnieuw gelijmd worden.
  • Bij gebruik van vloeistoffen op de doek voor reiniging, raadpleegt u eerst de richtlijnen van de betreffende leverancier van het houtwerk. Onthoudt in ieder geval dat wondermiddelen niet bestaan. Een juiste keuze wel.
  • Groot onderhoud wordt in de regel 1 of 2-jaarlijks gedaan. Zoals het opnieuw (lichtjes) in de was zetten van hout of een olieafwerking vernieuwen met een doek gedrenkt in wat olie. Beiden om het hout te voeden en opnieuw een bepaalde glansgraad te bereiken bij het uitboenen of opwrijven de dag erna.
  • Gebruik geen olie op poreuze ondergrond waar nog geen eerdere olie afwerking aanwezig is. Ook verouderde en/of beschadigde lak kan olie doorlaten in het hout waardoor plaatselijk sterk donkere verkleuring ontstaat.
  • Groot onderhoud betekent soms dat een politoerlaag op uw meubel wordt “opgedraaid” of de vloer die gereinigd wordt en voorzien wordt van een nieuwe laag hardwaxolie. Hierbij kan ook genoemd worden het herstellen van klemmende deuren, vastzetten van loszittend meubelbeslag en het nazien van moeilijk lopende lades (belast ze niet te zwaar!) of sloten bijvoorbeeld.
  • Vraag in ieder geval vooraf om raad en de juiste producten die Lucas Carpinus leveren kan.

Vraag vooraf advies als u zelf aan de slag wilt gaan, zeker omtrent de middelen die u gebruiken wilt en wat er gedaan kan worden om verder verval tegen te gaan. Gebruik in ieder geval geen spuitbussen of mengsels met allerhande chemisch middelen. Dit geeft eerder schade aan het hout of afwerkingslaag dan dat het goed doet.

Bij droger weer en lage luchtvochtigheid, maar ook bij teveel vocht, wordt het belang van klimaatbeheersing steeds groter. Als u goed zorg wil dragen voor uw mooie houten interieur, meet dan regelmatig naast de temperatuur (15-19gr) ook de luchtvochtigheid in huis. Probeer te zorgen dat deze rond de 55-60% blijft. Flink luchten als de waarde te hoog wordt en waterdamp in de ruimte brengen bij te lage waarde. Denk na over het klimaat in huis. Hang eens een hygrometer op en zie gedurende een jaar eens welke schommelingen er optreden. Meten is weten. Als u dit wenst plaatst Lucas Carpinus een mobiele luchtvochtigheid regelaar die kan bevochtigen en ontvochtigen.